Actueel

Nieuwsbrief Juli 2014

Nieuwsbrief Karunalaya juli

 

Beste Lezer,

We zijn inmiddels alweer halverwege het nieuwe jaar en hebben u weer mooi nieuws te vertellen.

We wensen u veel leesplezier.

 

Nieuws uit India

Facebook / Karunalaya

We kunnen niet meer om de social media heen, ook Karunalaya India gaat mee met zijn tijd en alle laatste ontwikkelingen worden dagelijks op Facebook gepost. Volg ons dan ook op Facebook en “vindt ons leuk” zodat Karunalaya steeds meer bekendheid krijgt!

Streetchild world Cup Brazilie

Inmiddels is WK bijna ten einde, maar voorafgaand aan dit WK vond er een internationaal voetbalwedstrijd plaats met straatkinderen in de hoofdrol!

Voor de eerste keer in een vliegtuig, voor de eerste keer uit India weg, voor de eerste keer mee doen aan een echte voetbalwedstrijd.

15 jongens van het straatkinderen project hebben de eerste maanden van dit jaar getraind om mee te doen aan de streetchildworld cup in Brazilië.

Een wedstrijd die straatkinderen uit de hele wereld de gelegenheid heeft gegeven te laten zien dat ze ook “iemand zijn”

Op alle shirts stond dan ook “ I am somebody”

 

Ze hebben geweldige wedstrijden gespeeld en weer eenmaal thuis, een hoop mooie herinneringen en ervaringen rijker!

Stichting Karunalaya heeft dankzij uw donaties ook een bijdrage kunnen leveren aan de wedstrijd van hun leven!!!

 

                          

                                    “No child should live on the streets”


  

 De documentaire gemist over team India of hem nog een keer bekijken?

Prachtige documantaire over Habib, 14 jaar, die al jaren bij Karunalaya woont en nu de kans heeft gekregen mee te doen aan de streetchild World cup.

https://www.youtube.com/watch?v=1PUZi4R28-Q&list=PLbneRJVcAzsjQANZ1efCa8jCsz_lPASxP

 

Nieuws uit Nederland

 Swap

Afgelopen maart heeft er weer een swap plaatsgevonden.

Twee keer per jaar organiseert Merianka Lesage, met haar bedrijf Missperfect een swap.

Een kledingruilavond met hapjes en drankjes. De opbrengst hiervan gaat wederom naar Karunalaya.

Dank hiervoor!!!

 

 

                      

 Mode-item

Afgelopen maand mei waren Merianka en Leonore in Portugal. Daar hebben zij een fabriek bezocht voor een bijzonder project ten behoeve van Karunalaya.

 Het wordt een draagbaar mode-item (het is nog even geheim wat precies) geïnspireerd op de Indiase cultuur. Kleurrijk en uniek. 

Een deel ervan zullen we laten produceren in Portugal en het andere deel hopen we te kunnen laten maken in India.

Vrijwilligster Aalima die in juni naar India vertrekt, zal zich oa bezighouden met de contacten en de coördinatie. 

Spannend dus! We houden jullie op de hoogte!

           

Bestuur

Sinds een paar maanden heeft het bestuur van Karunalaya versterking gekregen! Ianthe Schouten, is tot een paar jaar geleden zeer actief betrokken geweest binnen de stichting. En nu, na een stop van 2 jaar, weer terug binnen het bestuur.

Welkom terug Ianthe!

 

Voorlichting over de Karunalaya voor jongeren en studenten

Donderdagavond 10 juli hebben Angelique en Ianthe voorlichting gegeven over het project Karunalaya aan jongeren en studenten die voor een periode vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland. Dit was bij de organisatie Dare2Go in Den Bosch. Stichting Karunalaya werkt samen met Dare2Go om vrijwilligers te bemiddelen, begeleiden en te informeren over Karunalaya India.

 Twee vrijwilligers van Dare2Go zitten momenteel op het project Karunalaya                 

 

 

Hieronder volgt een kort verslagje van de avond.

“Tijdens de voorlichting hebben we vooral verteld over het leven van straatkinderen in India: Hoe straatkinderen in India moeten overleven op straat en hoe Karunalaya hen helpt van de straat af te komen en een mogelijkheid biedt op een betere toekomst. Aan de hand van foto’s hebben we de jongeren laten zien dat Karunalaya straatkinderen opvang, eten, scholing, kleding, gezondheidszorg en hulpverlening biedt. Ook hebben we de jongeren verteld wat je als vrijwilliger nu met de straatkinderen kunt doen. En wat voor activiteiten zijn leuk om te organiseren in de sloppenwijken? Middels een fotopresentatie hebben we ze laten zien dat de kinderen graag engels leren, dat je ze de kunt helpen met hun huiswerk, dat ze houden van sport en toneel en dat de jongens van het project heel erg blij zijn met af en toe een leuk uitje naar de bioscoop of het zwembad. Ze komen zelden of nooit het project af en als vrijwilliger heb je de mogelijkheid om af en toe wat extra’s te doen.

 Daarbij hebben we ook laten weten dat het wel belangrijk is dat je er als vrijwilliger niet alleen bent om ‘leuke dingen’ te doen of kadootjes te geven, maar dat de belangrijkste reden van je aanwezigheid is om aandacht te geven aan de kinderen en tijd met hen door te brengen en er voor ze te zijn als dat nodig is. Je bent er om naar ze te luisteren, een arm om een schouder te leggen en vooral ook plezier met ze te maken.

Tijdens ons verhaal ontstond er een discussie over het geven van geld of eten wanneer straatkinderen op straat aan het bedelen zijn. Is het goed om geld te geven aan een bedelend kind of kun je dat beter niet doen? Hierover liepen de meningen uiteen, maar de gemene deler was toch wel dat het  misschien beter was om een kind wat te eten te geven.

Verder hebben we het ook gehad over de vraag wat je doet als je wordt uitgenodigd om iets te eten of te drinken bij mensen in de sloppenwijken. Neem je het eten en drinken aan met het risico dat je ziek wordt? Of sla je het aanbod toch liever af om te voorkomen dat je de volgende dag diaree hebt? Eigenlijk was iedereen het er wel over eens dat je het uit beleefdheid niet kon maken om ‘nee’ te zeggen en dan maar een heel klein beetje moest nemen. De mensen zijn zo arm en hebben vaak erg hun best voor je gedaan, dan kun je ze bijna niet voor het hoofd stoten.

Tot slot hebben we de jongeren nog wat tips gegeven over het dragen van nette kleding, veiligheid, het leven in een andere cultuur en natuurlijk hebben we ze enthousiast gemaakt voor het werk van de stichting en laten weten dat het erg fijn is als je via acties in Nederland extra geld ophaalt om het project ook financieel en duurzaam te ondersteunen.

Kortom, het was een geslaagde avond en we wensen alle jongeren heel veel geluk en succes tijdens hun verblijf op een project in het Zuiden.

SAMEN jongerenreis naar India

SAMEN organiseert ieder jaar een groepsreis voor jongeren. Tijdens deze groepsreis maken de deelnemers in vijf weken kennis met verschillende straatkinderen- en kansarme jongerenprojecten.  Komende zomer zal de groepsreis naar India gaan.  

Op 11 juli vertrekt een groep van 14 meiden onder leiding van Sarah, Erjo en Pedro voor vijf weken naar projecten in Chennai, Puducherry en Hyderabad

Door te verblijven op projecten voor straatkinderen en bijvoorbeeld les te geven, een dagje uit te organiseren, spellen te organiseren, gewoon te hangen met de kinderen op de projecten, te luisteren naar wat de medewerkers over de projecten te vertellen hebben en bovenal door te luisteren naar wat de kinderen te vertellen hebben, is het doel van de reis om een beeld te kunnen vormen van het leven van een straatkind in India. Tevens maak je op deze manier kennis met India en de heersende problematiek in het land.

Een  uitdagende  reis  als  deze  is  niks  zonder een goede voorbereiding. Daarom zijn vier voorbereidingsweekenden georganiseerd, waarbij o.a.  kennis  werd gemaakt  met  de  cultuur  van  India  en het werken met straatkinderen. Het straatkinderenweekend is één van de vier voorbereidende weekenden. Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding is bovendien het groepsproces , zodat de deelnemers er straks op reis niet alleen voor staan. Het laatste voorbereidingsweekend staat vlak voor vertrekt gepland.

Ook zijn diverse sponsoracties georganiseerd door de deelnemers, zoals de jaarlijkse deelname aan de Vrijmarkt op Koningsdag. Ook zijn dingen als een grote carwash actie georganiseerd, een sponsorloop, hotdogverkoop en kledingverkoop. 

Meer informatie hebben over deze reis of over SAMEN? Kijk dan op www.samen.org

 

We zijn aan het einde gekomen van deze nieuwsbrief. We bedanken u voor uw betrokkenheid en interesse.

Natuurlijk zijn we altijd op zoek naar projecten om de stichting te blijven ondersteunen. Regelmatig worden er sponsorlopen op scholen georganiseerd, misschien is Karunalaya een aansprekend doel voor de school van uw zoon of dochter?

Neem dan contact met ons op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vaker op de hoogte blijven? Volg ons dan op Facebook onder Karunalaya

 

Stichting Karunalaya

Angelique, Ianthe, Richard, Merianka en Leonore