Karunalaya Social Service Society is een vrijwilligersorganisatie zonder winstoogmerk die in 1995 werd geregistreerd onder de Tamil Nadu Societies Registration Act 27 van 1975. Karunalaya werd opgericht als een basisorganisatie voor het welzijn en de rehabilitatie van straat- en werkende kinderen in de stad Chennai.

Karunalaya werd opgericht voor de verzorging, bescherming en rehabilitatie van weggelopen, behoeftige straatkinderen, kinderen die werkzaam zijn in de visserijsector, straatjongeren en empowerment van vrouwen in de vissersgemeenschap, straat en straatverblijven. Karunalaya richt ook de aandacht op de bescherming van de meisjes in de gemeenschap.

Introductiefilmpje Karunalaya:  https://www.youtube.com/watch?v=UmrIdDi9V7c  

Wie zijn straatkinderen?

Straatkinderen zijn degenen die werken en leven op straat, in parken, busstations, treinstations en openbare plaatsen waar de lucht als dak is, zonder veiligheid en beveiliging en die jonger zijn dan 18 jaar. Ze kunnen worden ingedeeld in drie categorieën;

  • Kinderen van de straat; die kinderen die de straat als hun thuis en werkplaats beschouwen, eten, slapen en vrienden maken. Het zijn de in de steek gelaten kinderen of kinderen die van huis zijn weggelopen vanwege misbruik, geweld, armoede of groepsdruk.
  • Kinderen op straat; die kinderen die op straat werken en leven, maar af en toe contact opnemen met hun familie of relaties. Ze behoren meestal tot arme plattelandsfamilies of stedelijke sloppenwijken die zijn gemigreerd op zoek naar banen, onafhankelijk of met familie of met leeftijdsgenoten. Sommige van deze kinderen worden opgevoed door werkgevers die na verloop van tijd hun baan verliezen en de kinderen blijven op straat wonen.
  • "stoep"bewoners; die kinderen die op straat werken, maar meestal regelmatige relaties onderhouden en bij hun familie wonen.

Karunalaya redt weggelopen straatkinderen van de straten, treinstations, parken, busstations en het strand van de jachthaven en zorgt voor een kort verblijf in het opvanghuis voor straatkinderen. Karunalaya's werk is erkend door de regering van Tamil Nadu met een kleine subsidie ​​die Rs.3 per kind per dag voor hun voedsel omvat. Dit is een zeer magere en symbolische subsidie ​​tegenover de behoefte van Rs. 50 per kind per dag voor hun onderhoud. Het opvanghuis biedt voedsel, kleding, onderdak, gezondheidszorg, formeel en niet-formeel onderwijs, recreatie, counseling, het traceren van het gezin, hereniging van kinderen met hun gezin, beroepsopleiding en arbeidsbemiddeling.

Karunalaya biedt de oudere kinderen die door Karunalaya zijn opgeleid kansen om in onze projecten te werken om hen in de samenleving te integreren. Ze zijn zeer succesvol in hun werk en zijn een bron van inspiratie voor andere kinderen. Deze jongeren werken nu in Karunalaya als social workers die kinderen redden van de straat en/of weer herenigen met ouders, chauffeurs, kantoorassistenten en sommigen hebben ook werk gevonden in andere plaatsen en bedrijven. Straatkinderen die dergelijke kansen niet krijgen, vallen ten prooi aan antisociale activiteiten, ze worden uitgebuit, ontvoerd, seksueel misbruikt en betrokken bij criminele activiteiten en worden soms zelfs drugsverslaafden. Karunalaya gelooft dat wanneer straatkinderen een alternatieve omgeving krijgen, hun leven positief veranderd en de moeite waard wordt.

Visie van Karunalaya sociale service:

Een samenleving creëren die elk kind respecteert en waardeert, dat gelijke kansen biedt aan het armste deel van de samenleving, zonder enige discriminatie.  

Missie van Karunalaya sociale service:

Bescherming van de rechten van de meest kwetsbare en kansarme kinderen en vrouwen en de bevordering van een rechtvaardige en liefhebbende samenleving. De laatste jaren zet Karunalaya sport in om kinderen kansen te geven en vaardigheden aan te leren. Meerdere keren hebben ze meegedaan aan (internationale) sportevenementen. Zie hieronder het filmpje:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2772109076199158&id=197525116990913

Voor meer informatie: www.karunalaya.in