Op 10 december 2004 is Stichting Karunalaya opgericht door 5 vrijwilligers, die allen een half jaar in India bij Karunaya Social Service (uitvoerende organisatie, wordt later beschreven) hebben gewerkt. Op dit moment wordt het bestuur gevormd door vier leden, Merianka, Angelique, Anneke en Leonore
De stichting is opgericht met als belangrijkste doelstellingen:
- Het financieel ondersteunen van de uitvoerende organisatie Karunalaya Social Service in Zuid-India, een non- profit organisatie die zich inzet voor de rehabilitatie van straat-en werkende kinderen.
- Creëren van bewustwording en draagvlak in Nederland over de situatie van straatkinderen, kinderarbeid en ongelijkheid in India.
- De verbetering van de positie van vrouwen en werkende kinderen in de sloppenwijken in het Noorden van Chennai.
- Lobby tegen kinderarbeid en kindermishandeling.
Na de oprichting van de stichting zijn in december 2004 het gebied en de visserswijken waar Karunalaya Social Service actief is getroffen door de tsunamie. Honderden mensen zijn toen omgekomen en de visserswijken zijn volledig vernield. Karunalaya Social Service heeft direct de eerste noodhulp verzorgd en heeft nadien een meerjaren-plan opgezet voor de rehabilitatie van de getroffenen.
Stichting Karunalaya Nederland heeft in de periode van 2004-2010 een grote financiële bijdrage kunnen leveren aan de heropbouw van de visserswijken. Gedurende deze periode waren vrijwilligers en bestuursleden van de stichting erg actief. Vanaf 2010 richtte stichting Karunalaya zich echter weer volledig op de ondersteuning van de opvang en rehabilitatie van straatkinderen. Tussen 2010-2014 zijn de activiteiten van de stichting wat minder geweest. Sinds 2014 zijn er echter weer enkele nieuwe bestuursleden bij en is de stichting gestart met het project Sandal with a Story. Middels dit project verkoopt de stichting tassen, sandalen en notebooks die in India worden gemaakt. Het project is een groot succes en er zijn inmiddels al heel wat tassen en sandalen verkocht. De tassen zijn volledig fairtrade en gemaakt van gerecycled leer. Vrouwen uit de sloppenwijken worden betrokken bij het productieproces. Voor meer informatie:
Zie de facebookpagina van Sandal with e Story. https://www.facebook.com/sandalwithastory?fref=ts
Tussen 2016 en 2019 heeft de stichting zich gericht op het financieel ondersteunen van educatieproject. Vele kinderen in de wijken in Chennai en kinderen in het opvanghuis van Karunalaya hebben verschillende vormen van educatie aangeboden gekregen. We hebben hierbij subsidie gekregen van Impulsis.
Activiteiten van de Stichting in Nederland sinds 2004 (doel: creëren van bewustwording en geld ophalen voor Karunalaya Social Service)
- Voorlichting op 25 basisscholen en 10 middelbare scholen in Nederland over de situatie van straat- en werkende kinderen in India. O.a. De Don Bosco Mavo in Heerhugowaard, het Trinitas college in Heerhugowaard
- Een informatie stand op verschillende markten en beursen. O.a. op de Summer Shopping Saturday market, de Indiamarkt en de Wereldwijzerdag.
- Sponsorlopen en fietstochten. O.a. de Kennedymars in Brabant, en een sportevenement van de Wouwse Scouts in Den Bosch.
- Indiase maaltijden bij bestuursleden thuis.
- Voorlichting en collectes in kerken. Oa de Dionissiuskerk in Heerhugowaard, KPN-kerk in Apeldoorn, Kappelkerk in Assel.
- Voorlichting in het persoonlijke netwerk van de bestuursleden.
- Informatie en columns in lokale dagbladen, kerkbladen en tijdschriften. O.a. het Haldenbergse Weekblad, kerkblad van Katholieke kerk in Utrecht en De Koerier.
Behaalde resultaten
- Creëren van bewustwording en draagvlak onder een grote groep kinderen en volwassenen in Nederland over de situatie van straat- en werkende kinderen in India.
- Sponsoring van een nieuw gebouw (shelter) voor de opvang van 70 straatkinderen.
- Sponsoring van kleding, voedsel en non-formal education voor straatkinderen in de shelter.
- Sponsoring van kinderkampen en jaarfeesten voor de straatkinderen in de shelter waarbij de aandacht voor het opbouwen van zelfvertrouwen en sociale vaardigheden de basis vormde van het programma.
- Sponsoring van de opbouw en rehabilitatie van de mensen en kinderen in de vissersdorpen in Noord-Chennai na de tsunami. Concrete activiteiten hiervoor waren de sponsoring van nieuwe boten voor de vissers, traumaverwerking, ondersteuning van zelfhulpgroepen voor vrouwen, non formal-education voor de kinderen in de getroffen wijken, microkredieten voor vrouwen, voorlichting over verslaving en geweld, actie voering tegen de uitgebleven hulp van de lokale overheid.
Netwerken en samenwerkingsverbanden van Stichting Karunalaya
Wilde Ganzen, Stichting Amaidhi, Stichting Don Bosco, Cordaid, Gemeente Zaandam, De Lions, SAMEN-jongeren en straatkinderen, Stichting Radja, Stichting Navajeevan, gemeente Apeldoorn, Rabobank, Stichting Betania, Atletiekvereniging van Oudenbosch, Dare2Go, World of Croundfunding, Kiwanie International, SAMEN-Jongeren en straatkinderen, Miss Perfect.